Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 5 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!
Képzés

Színlelt szerződés, vagy jól csináljuk?

2015-10-07 23:55:46

Munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban végezzük-e egy gakorlati oktató a munkáját?

A vissza-visszatérő témáról dr. Bodnár Lilla ügyvéd, munkajogász írt nekünk egy cikket:


A cikk folytatásához jelentkezz be!
Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!

Hozzászólások

rvjozsef 2016.09.26

Bujtatott jogviszony vagy nem?
A munkajogviszony jellemzői a következők:
? Munkakörbe tartozó feladatok lát el a munkavállaló; a munkavégzés állandó és rendszeres;
? Személyes munkavégzési kötelezettség terheli a munkavállalót. A munkavállaló köteles a munkáját személyesen, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások, utasítások és szokások szerint végezni, a munkakörének ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő magatartást tanúsítani, a munkatársaival együttműködni.
? A munkavállalót rendszeres és folyamatos munkavégzési kötelezettség terheli; munkáltató és munkavállaló közt szoros, mindennapi kapcsolat van. A munkavállaló köteles előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni,
? A munkavállaló köteles a munkaideje alatt - munkavégzés céljából, munkára képes állapotban - a munkáltató rendelkezésére állni,;
? Alá-föléredeltségi viszony van a munkáltató és a munkavállaló között;
? A munkáltató utasítási joga széles: a munkavégzés helyére, idejére, módjára kiterjed;
? A munkavállaló munkabért kap,
? A munkavégzés költségeit a munkáltató viseli,
? A munkavégzés a munkáltató eszközeivel történik.
Alvállalkozó:
? Nem munkakörbe tartozó feladatok lát el, a munkavégzés nem állandó és rendszeres. mert több cégnél dolgozhat, saját akaratától függően, annyi órát dolgozik amannyit akar. Akkor dolgozik amikor akar.
? Személyes munkavégzési kötelezettség terheli az alvállalkozót. Az alvállalkozó köteles a munkáját személyesen, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások, utasítások és szokások szerint végezni, a munkakörének ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő magatartást tanúsítania nem kell mert önállóan végzi munkáját, a munkatársaival nem is találkozik mert egy oktató csak egy tanulóval dolgozik és a kollégákkal nincs kapcsolata.
? Az alvállalkozót rendszeres és folyamatos munkavégzési kötelezettség nem terheli; Az alvállalkozó és munkáltató közt nincs szoros, mindennapi kapcsolat. Az alvállalkozó nem köteles előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni, mert önmagának írja elő, hogy mikor, dolgozik. ( A munkavégzésére vonatkozó előírásokat a 24/2005 GKM rendelet szabályozza).
? A alvállalkozó munkaidejét önállóan határozza meg - munkavégzés céljából, a tanulóval egyeztetett időben köteles munkára képes állapotban megjelenni.
? Alá-föléredeltségi viszony nincs a munkáltató és az alvállalkozó között. (Az alvállalkozó a vezetési karton átvétele után önállóan tanítja tanulóját csak a sikeres vizsga után találkozik a munka adóval, elszámolás céljából).
? A munkáltató utasítási joga nem széles: nem terjed ki a munkavégzés helyére, idejére, módjára. ( a munkavégzés helyét a tanulóval egyeztetett helyen és időben végzi, a módját a 24/2005 GKM rendelet szabályozza).
? A munkavégzés költségeit az alvállalkozó viseli, (üzemanyag, gépkocsi biztosítás és javítás)
? A munkavégzés az alvállalkozó eszközeivel történik. (autó)

24/2005 GKM rendet:
Többet szabályoz mint a munka törvénykönyve mert meghatározza:
- a napi oktatási időt,
- a kétheti oktatási időt,
- az órák közötti szüneteket,
- az oktatási órák hosszát.
- az oktatási órák alatt teljesítendő távolságot,
- a végzett munka ellenőrzését,
- a munkavégzés ellenőrzésének módját,
- munkavégzés hiányossága esetén alkalmazandó szankciókat,
- a kötelező továbbképzések módjait.
- az éves kötelező oktatói vizsgákat,
- a névjegyzékbe vétel feltételeit,
- a névjegyzékből való törlés feltételeit.

Ha megnézzük a fenti listát akkor egyértelműen látszik, hogy az úgynevezett munkáltató nem szabályozhatja a szakoktató munkáját mert az NKH szabályoz mindent és nem a munkáltató NKH veszi névjegyzékbe, törli és minden munkajogi feladatot meghatároz az oktatók részére. Véleményem szerint az alvállalkozó oktatókra nem lehet ráhúzni a bujtatott munkaviszonyt

Csillag Kft. 2015.10.14

Tisztelt Dr. Bodnár Lilla ügyvédnő! Nagy érdeklődéssel olvastam ezeken az oldalakon megjelenő dolgozatát a szerződésekkel kapcsolatosan. Fontos a téma, de a leírtaktól nem lettem okosabb,legalábbis számomra nehezen értelmezhető, túl bonyolult. Kérem tegye meg, hogy leegyszerűsítve és lényegre törően, akár egy általános mintával ilusztrálva , hogy milyen az az alvállalkozói szerződés amit a képzőszerv kellene, hogy kössön az oktató kollégákkal. Fáradozását megköszönve üdvözlettel Pataki Bálint iskolavezető

Új hozzászólás írása
Klubtag Számláló

0946

Legfrissebb hír
Változik a 24-es

Januártól változik a Képzési Rendelet