Az üzenet elküldéséhez írd be számokkal, mennyi 1 x 5 a lenti mezőbe.

Bejelentkezés Legyél klubtag!
Szakoktatói

Változik a 24-es

2016-12-31 23:38:59

Január 29-től néhány pontban változik a 24/2005-ös rendelet.

A változások nem túl jelentősek, néhány elemét még valószínűleg értelmezni kell.

 1. A kategóriás képzéssel kapcsolatos iskolai végzettség bemutatása eddig a vizsgaigazolás kiadáskor volt szükséges.
  A módosításban viszont már ez szerepel:

  "9.§. (10) A tanuló az alapfokú iskolai végzettségét legkésőbb az első vizsga napján a 10. § (4) bekezdésben meghatározottak szerint igazolja a közlekedési hatóság részére.
  (11) Ha a tanuló alapfokú iskolai végzettségét a (10) bekezdésben meghatározott módon nem igazolta, annak teljesítéséig a következő vizsgára nem bocsátható, illetve részére vizsgaigazolás nem állítható ki."
  Ez alapján úgy tűnik, hogy az első elméleti vizsgán kell bemutatni a tanulónak a végzettséget eredeti, vagy hitelesített példányban.
  Ha nincs szerencsénk, akkor lehet, hogy ez ismét az autósiskolák feladata lesz. Merthogy, azt nem nagyon tudom elképzelni, hogy a vizsgabiztos fogja a vizsga előtt ezeket leellenőrizni. Bár sose lehet tudni.
   
 2. Új lehetőségként jelent meg, hogy a „C” vagy „D” kategóriás rutinvizsgát, valamint biztonsági ellenőrzés és üzemeltetés vizsgát az adott életkor előtt is elvégezhető, csak a forgalmi vizsga esetében kell betölteni „C” kategória esetén a 18. életévet, „D” kategória a a 21. életévet.
   
 3. Érdekes gondolatsort, illetve szigorítást tartalmaz a következő új paragrafus is:

  "A rendelkezések súlyos megsértésének minősül ha a kijelölt biztosító személy feladatainak ellátásán túlmenően a szakoktató a járművezetéssel járó gyakorlati oktatás és az azt követő vizsga során – ide nem értve az „AM”, az „A1”, az „A2”, az „A” és a „T” kategóriás gyakorlati oktatást és az azt követő vizsgát – nem tartózkodik a járműben."
   
 4. Még nem tudni, hogy ennek a változásnak mi lesz a lényege:
  "A szakoktató sikertelen vizsga esetén a gépkocsit visszavezeti, a vizsgabiztost visszaviszi a kiindulási helyre helyett a "vizsgabiztost elviszi a következő vizsga kiindulási helyére"...
   
 5. Kibővült a képzőszerv tájékoztatási kötelezettsége az alábbiak szerint:
  A képző szerv a tanuló részére írásos tájékoztatót állít össze, amely minimálisan az alábbiakat tartalmazza:
  9. a tanfolyamra történő felvétel és a vizsgára bocsátás feltételeit kategóriánként, az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésére vonatkozó rendelkezéseket, továbbá:
  a) az alapfokú iskolai végzettség igazolásának módját,
  b) azt, hogy a közlekedési hatóság a sikeres vizsgáról kiállított vizsgaigazolást, az illetékes közlekedési igazgatási hatóság részére küldi meg,
  c) azt, hogy a tanuló a megszerezni kívánt képesítéshez szükséges egyéb igazolások (pl. elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolása) birtokában kezdeményezheti az illetékes közlekedési igazgatási hatóságnál a vezetői engedély kiállítását.


További részletek a 220-as (2016.12.29.) Magyar Közlönyben találhatók.  

 

Új hozzászólás írása
Kedves Klubtag! Kérjük, hogy ezen a felületen csak a cikkhez szorosan kapcsolódó hozzászólásodat írd le. Egyéb témában a kérdéseidet a jobb oldalon található kérdőjel megérintése után teheted fel!
Klubtag Számláló

0946

Legfrissebb hír
Változik a 24-es

Januártól változik a Képzési Rendelet